1 aanbieding

Nepal Reizen

Het land van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Boek nu een van de adembenemende Nepal reizen van TravelBird!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
1 aanbieding
Filters Verwijder

Nepal ligt midden in de Himalaya en er liggen maar liefst 8 van de 14 bergen die boven de 8000 meter reiken in Nepal. Natuurlijk is een van die bergen de Mount Everest.

Nepal ligt in de botsingszone van de Indische plaats en het Euraziatische continent. Deze botsing produceerde de 2400 kilometer lange Himalaya, waarvan een derde in Nepal ligt. Nog steeds stijgt de Himalaya, omdat de Indische plaat doorbeweegt. Deze plaat beweegt twee keer zo snel als de groei van vingernagels…

De grote hoogteverschillen van Nepal zorgen voor een heel diverse natuur en verschillende klimaatgebieden. Reizen door Nepal is daardoor uniek, een ervaring die je aan je kinderen en aan je kleinkinderen zult willen navertellen. Het land heeft een rijke geschiedenis en is mede daardoor een culturele hotspot geworden. Gautama Boeddha, grondlegger van het boeddhisme, werd geboren in Lumbini, Nepal. Zijn geboorteplaats staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kijk ook naar een rondreis India, want Nepal en India zijn buurlanden en je kunt de reizen door beide landen wellicht combineren!

De mooiste steden van Nepal

Meer dan 81% van de bevolking is hindoe, en 9% boeddhist. Deze twee religies hebben dan ook de grootste invloed op de omgeving.

Veel mensen willen naar Nepal reizen als onderdeel van hun bucketlist of om dichterbij zichzelf te komen. Dit laatste klinkt misschien wat zweverig, maar de puurheid van de mensen en omgeving in dit land zorgen echt voor een dergelijke ervaring. Kathmandu is zeker een van de plaatsen in Nepal die je niet mag overslaan. In de Kathmandu Vallei ligt de grootste metropool van de Himalaya: de stad Kathmandu. Het is het centrum van cultuur, kunst en economie van Nepal. Om Kathmandu heen liggen vier grote bergen, de Shivapuri, Nagarjun, Chandragiri en Phulchoki. In de buurt van de stad vind je de iconische Mount Everest. De bezoekers van de stad zijn heel divers, van backpackers tot pelgrims en van gewone reizigers tot bergbeklimmers. Tijdens je bezoek aan Kathmandu moet je zeker even langs de Pashupatinath Tempel, deze staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zonder reden.

Bhaktapur is een stad in het oosten van de Kathmandu Vallei. Tot de vijftiende eeuw was dit de hoofdstad van Nepal. Doordat de stad vrij geïsoleerd lag van andere steden, is er een eigen dialect ontstaan. Deze stad vind je, net als de Pashupatinath Tempel, terug op de Werelderfgoedlijst. Dit dankt ze aan haar prachtige tempels, rijke cultuur en adembenemende kunst. Het is een hele religieuze stad, met veel tempels. Niet zo gek dus dat de naam Bhaktapur ‘stad van de toegewijden’ betekent. De religieuze aanwezigheid en devotie zul je niet snel in Europa terugzien. Mocht deze toewijding voor godsdienst je bekoren, dan raden we je ook een rondreis Marokko aan!

In het zuiden van de Kathmandu Vallei ligt de stad Lalitpur. Ook deze stad staat voornamelijk bekend om haar rijke cultuur. Ook staat ze bekend om de vele festivals en feesten. Bij deze stad vind je de Hiranya Varna Mahavihar, oftewel het ‘Goud-gekleurde Grote Klooster’ of The Golden Temple. Deze prachtige tempel is in de twaalfde eeuw gebouwd onder toeziend oog van koning Bhaskar Varman.

Een van de belangrijkste locaties voor boeddhistische pelgrims is Lumbini. Dit heeft er alles mee te maken dat Siddhartha Gautama, ‘de Boeddha’, hier een kleine 2600 jaar geleden werd geboren. De Maya Devi Tempel is de plek waar de koningin Maya Devi bevallen is van Siddharta Gautama. Door Nepal reizen kan af een toe een chaotisch iets zijn, maar een dagje rondsnuffelen in Lumbini en haar rustgevende sfeer zorgt ervoor dat je weer helemaal opgeladen bent voor de rest van je reis.

Een verborgen parel in Nepal is het koninkrijk Mustang, in het noorden van Nepal. Het is jarenlang heel lastig geweest om als buitenlander Mustang te bezoeken, maar tegenwoordig is het mogelijk, met een paar dure permits. Door de weinige bezoekers is het hartstikke goed bewaard gebleven en kijk je er je ogen uit. Ondanks dat het tegenwoordig geen onafhankelijk koninkrijk meer is, woont de koning nog steeds in het paleis Lo Manthang.

De grootste stad van Nepal is Pokhara, de stad is maar liefst 9 keer groter dan Kathmandu. De stad ligt dicht bij de Annapurna bergen, waardoor de stad een soort basiskamp vormt voor de waaghalzen die een van de moeilijkste bergen ter wereld willen gaan beklimmen.

Nationale parken

Natuurlijk staat Nepal bekend om de Himalaya. Wat niet veel mensen echter weten, is dat het land een adembenemende wildlife heeft. Apen, tijgers, neushoorns, olifanten en nog veel meer…

In het zuiden van Nepal ligt het oudste nationale park van het land, Chitwan National Park. Het gebied heeft al sinds 1973 de status ‘National Park’ en is 11 jaar daarna al op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. In dit park heb je de kans om de zeldzame Bengaalse tijger tegen het lijf te lopen en zelfs de zeldzame eenhoornige neushoorn. Zo’n 25% van de totale populatie van deze neushoorns zouden zich in dit park bevinden, bijna nergens zo’n grote kans om ze te spotten dus.

Als je een rondreis Nepal maakt en een wat een wat minder toeristisch en wat ruwer natuurgebied zoekt, is Bardia National Park ‘the place to be’. Ook hier lopen de Bengaalse tijgers, eenhoornige neushoorns en olifanten rond samen met veel andere interessante dieren. Een goede tip voor dit park is om er een paar dagen voor uit te trekken, aangezien het vrij groot is. Andere mooie parken in Nepal zijn het Shivapuri Nagarjun National Park en het Khaptad National Park. De eerste is een park dat is opgericht in 2002 en gaat om een gebied waar de winst van water heel belangrijk is voor de inwoners van de Kathmandu Vallei. Ook vind je hier veel historische en religieuze bouwwerken, wat het een interessant gebied maakt voor toeristen. Het tweede park ligt helemaal in het westen van Nepal en bestaat al sinds 1984. Hier vind je veel boeiende dieren en Khaptad Baba Ashram, hier komen veel Hindoe pelgrims naartoe om te bidden voor de god Shiva tijdens de volle maan van juli/augustus elk jaar.

De Nepalese keuken

Net als in een aantal landen in de regio, wordt er in Nepal louter met de rechterhand gegeten. Links wordt gebruikt voor andere doeleinden en wordt daarom als onrein beschouwd.

In Nepal eet naast het warme avondeten, ook een warme lunch. Het gaat hierbij vaak om curry’s of dal, met rijst of brood. Dal is een soort soep dat afkomstig is uit de Indiase keuken. Peulvruchten worden samen met specerijen en kruiden tot een soep gekookt en vervolgens met brood en groenten geserveerd. Dal bhat is dan ook het meest gegeten gerecht door de lokale bevolking. Met curry worden alle gerechten bedoeld waarbij gebruikt gemaakt wordt van een ingewikkeld specerijenmengsel. Andere lokale specialiteiten zijn chapati, gurr, sikarni, tama en momo’s. Ben je vegetarisch? Dan zit je goed in Nepal, boeddhisten en hindoes waren vroeger voornamelijk vegetariërs en dat merk je nu nog steeds in de lokale keuken. Al behoren vlees en vis wel tot de opties. Het is vergelijkbaar met wat je kunt verwachten tijdens een rondreis Sri Lanka. Op het eiland wordt ook veelal curry gemaakt!

Het nationale drankje van het land is thee met melk, suiker en specerijen. Dit noemen ze ‘chai’. Ook wordt ‘lassi’ veel gedronken. De alcoholische specialiteit van Nepal is ‘raksi’. Dit wordt vaak vergelijken met ‘sake’ uit Japan, omdat dit ook wordt gemaakt van rijst. Alle reden om er nu voor te kiezen naar Nepal te reizen...

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter